Dolandırıcılık Uyarısı: 0533 455 6233 telefon numarası haricinde sizinle iletişime geçen kötü niyetli kişilere karşı dikkatli olun!
Müge Büke ismini ve fotoğrafını taklit eden dolandırıcılar, sizden para veya başka bir şey talep ediyorsa itibar etmeyin..
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin 2023/5704 E. 2024/2402 K. sayılı ilamı aracılığıyla düğünde takılan altınlara ilişkin olarak kadına takılan ziynetlerin kadına, erkeğe takılan ziynetlerin ise erkeğe ait olacağına ilişkin hüküm kurmuştur.
Bu karardan önceki tarihlerde ki uygulamada ise ziynet eşyaları karine olarak kadına aitti. YHGK, 23.01.2020, E.2017/2-2065, K. 2020/46: “Ziynet eşyaları; eşler arasında aksine bir anlaşma veya bu konuda yerel bir adet bulunmadıkça evlilik sırasında kim tarafından hangi eşe takılmış olursa olsun kadın eşe bağışlanmış sayılır ve artık onun kişisel malı niteliğini kazanır.”( Gençcan, Ö. Uğur :, Ziynet ve Eşya Alacağı Davaları, Yetkin Yayınları, Genişletilmiş 3. Baskı, Ankara 2023, s.108, dn.10). Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun kararından da anlaşılabileceği üzere, ziynetlerin karine olarak kadın eşe ait olduğu kabul edilmekte idi. Bu karinenin aksi ispat edilebilirdi. Taraflar arasında bir anlaşmanın varlığı halinde bu anlaşma dikkate alınarak ziynet eşyalarının akıbeti belirlenecekti. Yerel bir adetin varlığı halinde ise bu yerel adet nazarında ziynetlerin hangi tarafa ait olduğu tesit edilecekti.
Ancak Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin 2023/5704 E. 2024/2402 K. sayılı ilamı ile bu karineden bambaşka bir düzenlemeye yer vermiştir. Yeni içtihat uyarınca artık ziynet eşyası kim tarafından kime takılmış olursa olsun erkeğe takılan ziynet erkeğe, kadına takılan ziynet kadına ait olacaktır. Eski içtihada benzer olarak, yine taraflar arasında aksine bir anlaşmanın varlığı halinde veya yerel adetin varlığı halinde bu hususlar nazara alınarak aidiyet tespit edilecektir. Ancak anlaşma yoksa ya da yerel adet söz konusu değilse, erkeğe takılan ziynet erkeğe, kadına takılan ziynet kadına ait olacaktır. Fakat yalnızca kadının veya yalnızca erkeğin fiziksel kullanımına uygun düşen ziynetler, hangi cinsiyetin kullanımına uygun ise o tarafa ait kabul edilecektir.
Eski düzenlemede kadın eş daha ayrıcalıklı konumda iken, yapılan güncelleme ile daha hakkaniyetli bir paylaşımın varlığından bahsedilebilecektir. Çünkü bütün ziynet eşyalarının karine olarak kadına ait sayılması yeterince adil görünmemektedir. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2023/5704 E. 2024/2402 K. sayılı ilamı ile hakkaniyetle örtüşür, adil bir içtihada yer verdiği kanaatindeyiz.