Avukat Müge Büke - LOGO

Boşanma Davası Nasıl Açılır? Ne Kadar Sürer?

Avukat Müge Büke - İstanbul Hukuki Danışmanlık > Makalelerimiz > Genel > Boşanma Davası Nasıl Açılır? Ne Kadar Sürer?
Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Evlilik birliğini fiili olarak sürdürmek istemedikleri için sona erdirmek isteyen eşlerin açtığı davaya boşanma davası denir. Söz konusu evlilik birliği tarafların karşılıklı anlaşması ile ya da eşlerden birinin açacağı çekişmeli boşanma davası ile sona erdirilebilecektir. Tarafların anlaşmalı boşanma protokolü imzalaması sonucunda anlaşmalı olarak çok kısa bir süre içinde boşanacakken, anlaşama sağlanamadığı taktirde çekişmeli boşanma davası açılması gerekecektir. Ancak anlaşmalı boşanmanın aksine, çekişmeli boşanma davası uzun zaman alacak olan bir süreçtir.

Boşanma davası açmadan evvel dikkat edilmesi gereken önemli hususlardan biri iddet süresidir. Bu süre, boşanma gerçekleştikten sonra kadın eşin tekrar evlenebilmesi için beklemek zorunda olduğu süreyi ifade etmektedir.

Boşanma davasının açılabilmesi için Türk Medeni Kanunu’nda Özel Boşanma Sebepleri kanunun 161 ile 166. Maddeleri arasında sayılmıştır. Özel boşanma sebeplerinden birine dayanılarak açılan boşanma davasında davacı eşin davaya dayanak gösterdiği özel boşanma sebebinin varlığını ispatlaması gerekmektedir.

Genel Boşanma Sebepleri ile boşanmaya hükmedilebilmesi için ise davacı tarafın davalı eşin kusurlu olduğunu ispat yükü vardır. Boşanma davası açmak isteyen eşin bu yollardan hangisine dayanarak dava açabileceğine karar vermesi için kusuru ispat yükü bakımından da durumun hukuki boyutunu değerlendirmesi gerekmektedir.

 

ÖZEL BOŞANMA SEBEPLERİ

  • Zina
  • Hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış
  • Suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme
  • Terk
  • Akıl hastalığı
GENEL BOŞANMA SEBEPLERİ

  • Evlilik birliğinin sarsılması
  • Eşlerin anlaşması
  • Ortak hayatın yeniden kurulamaması

 

BOŞANMA DAVASI SÜRECİ NASIL BAŞLATILIR?

Görevli mahkeme Aile Mahkemesi’dir. Ancak davanın açılacağı ilde Aile Mahkemesi yok ise Asliye Hukuk Mahkemesi görevli sayılacaktır. Yetkili mahkeme ise  eşlerden birinin yerleşim yeri veya dava tarihinden önce son altı aydır tarafların birlikte ikamet ettikleri yer mahkemesidir. Eğer son altı aydır eşler beraber yaşamadılar ise eşlerden bir tanesinin yaşadığı yerde ki Aile Mahkemesi’nde boşanma davası açılabilecektir.

Eşler, karşılıklı olarak evlilik birliğini sonlandırma hususunda anlaştıkları taktirde, en az bir yıldır evliliği sürdürmüş olmaları koşulu ile evliliği Anlaşmalı Boşanma Davası ile sonlandırabileceklerdir. Bu durumda, boşanmanın “mali sonuçları ve müşterek çocukları”nın durumunu kararlaştırdıkları boşanma protokolünü hazırlayarak ve imzalayarak evlilik birliğini sona erdirebileceklerdir. Benzer şekilde hakim karşısında sözlü olarak bu hususlarda ki taleplerini netleştirmeleri de yeterli olacaktır.

Taraflar boşanma davası konusunda anlaşamadıkları takdirde ise Çekişmeli Boşanma Davası açılması gerekecektir. Anlaşmalı Boşanma Davası’nın aksine Çekişmeli Boşanma Davası’nda eşleri çok daha uzun sürecek olan bir dava süreci beklemektedir. Anlaşmalı Boşanmaya kıyasla çok daha uzun soluklu bir süreç söz konusu olacağı için, bu sürecin bir avukatın hukuki desteği ile sürdürülmesi çok daha sağlıklı olacaktır.